Sunday, February 20, 2011

tips untuk potong kain

assalamualaikumm....


hari ni saya nak kongsi tips sikit macam mana nak potong kain yang lembut/licin & etc...
as tailor kena banyak besabar juga la bila potong kain yang lebut/licin cthnya kain chiffon...
tapi customer kena faham la bila tailor minta bayar extra lebih sikit sebab susah nak potong & ambk masa sikit...
kalau tersilap potong siapa yang kena tanggung kalau bukan tailor betul tak????

ok ikut step ni k..

1) bentang kain macam biasa...tak kira la atas meja panjang @ atas lantai...
2) lepas dah catit ukuran pada buku jahitan..ukur pula pada kian cth ukuran bahu...
3) bila dah tanda, potong sikit kain yang telah ditanda tadi...
4) bila dah potong, anda akan nampak benang-benang pada kain yang dipotong tadi...
5) kemudian..tarik benag tersebut sampai nampak kedutan pada bahagian kain tersebut...(tarik perlahan2)
6) bila sudah tarik, potong kain ikut ukuran benang yang kedut tadi...
7) ulang sampai kain habis di potong...
8) senang kan??? :)..

Selamat mencuba....!!!! kalau ada masa, saya sertakan gambar k...:)

baju kurung

assalamualaikum...

happy wekend day....hope enjoy with ur lovely family....

hmm... baru saja lepas masak ikan 3 rasa + sayur....dah siap masak baru la blh berbelog kejap :)
hari ni saya nak upload baju kurung customer....baju ni yang jahit hujung tahun lepas..tapi baru hari baru nk upload...pasni saya upload yang latest pula k...:)



kain susun tepi baju kurung...


baju kurung yang dah siap di jahit..
 baju kurung budak

 baju kurung budak 

 baju kurung pahang...siap ada sulam bunga pada bhg dpn..customer saya cakap kain ni beli dekap 'indon'



cantikkan corak sulam ni...

 baju kurng budak..


 baju kurung & kain susun tepi...


okey babai....