Saturday, April 30, 2011

PRINCE WILLIAM & KATE MIDLETTON WEDDING

Assalamualaikum...and morning...

MY WISH....congratulations to KATE MIDLETTON & PRINCE WILLIAM for their wedding  29 APRIL 2011...

info..Putera William..

Putera William dari Wales (William Arthur Philip Louis Mountbatten-Windsor), (dilahirkan 21 Jun 1982) adalah seorang putera dari United Kingdom dan berada di tempat kedua di dalam susunan pewarisan takhta United Kingdom dan 15 lagi negara di dalam Kerajaan Komanwel. William adalah anak sulung kepada Charles, Putera Wales dan permaisuri pertamanya, mendiang Lady Diana Spencer. Selaku anak Putera Wales dan cucu kepada Ratu Elizabeth II, Putera William adalah seorang anggota Keluarga Diraja Britain. Beliau kini sedang berlatih sebagai seorang pergawai tentera di Akademi Tentera Diraja Sandhurst.

Kelahiran, keluarga, dan zaman kanak-kanakWilliam telah dilahirkan pada 21 Jun 1982 di Hospital St. Mary di Paddington, barat London. Ayahnya ialah Charles, anak sulung kepada Ratu Elizabeth II dan Putera Phillip. Ibunya ialah Lady Diana Spencer, anak bongsu kepada Earl Spencer yang ke-8. Sebagai seorang raja Britain dan anak kepada tengku mahkota, Putera Wales, beliau diberi gelaran, His Royal Highness Prince William of Wales (Yang Teramat Mulia Putera William dari Wales). Nama mesra yang diberi oleh ibu bapanya ialah "Wombat".
Beliau telah dibaptiskan pada hari lahir ke-82 neneknya pada 4 Ogos 1982 di Music Room di Istana Buckingham oleh Ketua Biskop Canterbury, Dr. Robert Runcie. Ibu bapa pembaptisannya adalah: Raja Constantine, Sir Laurens van der Post Jawatan, Puteri Alexander, Duchess Westminster, Lord Romsey dan Lady Susan Hussey.

Melalui bondanya, William adalah dari keturunan Duke Grafton dan Duke Richmond, kedua mereka anak luar nikah Raja Charles II. Oleh itu, apabila William menaiki takhta kelak, beliau akan menjadi raja pertama dari keturunan Raja Charl es II, dan juga yang pertama dari susur-galur Raja Charles I dan Raja James sejak kemangkatan Ratu Anne pada 1714.

William mempunyai seorang pacal kanda lelaki, Harry. Permaisuri kedua ayahandanya, Camilla, adalah bonda tiri mereka, dan mereka mempunyai pacal kanda tiri, Tom Parker Bowles, dan pacal kakanda tiri, Laura Lopes.

Pada 1 Mac (Hari St. David) 1991, Putera William membuat penampilan rasmi yang pertama semasa lawatan ke Cardiff, ibu kota Wales. Setelah tiba dengan kapal terbang, putera kecil yang berumur lapan tahun itu telah dibawa oleh ayahanda serta bondanya ke Katedral Llandaff. Selepas meninjau katedral tersebut, William telah menandatangani buku tetamu dan menunjukkan semua bahawa beliau adalah kidal. buku, demonstrasi bahawa beliau adalah kiri. Gambar-gambar William yang diambil semasa lawatannya kini menjadi pameran tetap di katedral tersebut. Sebelum dia meninggalkan tempat itu, ramai kanak-kanak sekolah dan penduduk tempatan telah menyampaikan hadiah kepadanya, yang telah diterima dengan senyuman dan bisikan "terima kasih."

Pada 3 Jun 1991, William telah dimasukkan ke Hospital Diraja Berkshire selepas diketuk dengan tidak sengaja di sebelah dahi dengan belantan golf oleh seorang rakan seolahnya. dengan belantan golf. William tidak hilang kesedaran, tetapi mengalami satu fraktur tertekan di bahagian tengkorak dan telah menjalani pembedahan di Hospital Great Ormond Street. Parut akibat pembedahan itu masih dapat dilihat hingga hari ini.
William adalah seorang peminat kelab bola sepak Aston Villa sejak masa kanak-kanak.

 Kematian Diana, puteri WalesPada 31 Ogos 1997, bonda Putera William, Diana, dan teman lelakinya, Dodi Al-Fayed, telah terbunuh dalam satu kemalangan kereta di Paris, Perancis. Kematiannya berlaku beberapa hari selepas beliau bercuti dengan anak-anaknya di selatan Perancis. Pada masa kemalangan, William dan Harry sedang berada di Istana Balmoral. Ayahanda mereka, Charles, telah mengejutkan mereka daripada beradu untuk memberitahu mereka berita buruk itu.

Di upacara pengkebumian Diana, William mengiringi ayahanda dan pacal kanda lelakinya, bersama nendanya Putera Philip dan ayahanda saudaranya Earl Spencer ke-9 untuk berjalan di belakang pawai Diana dari Istana Buckingham ke Westminster Abbey. Semasa euloginya, Earl Spencer berjanji bahawa keluarga Spencer akan mengambil minat dalam penjagaan anak-anak Diana walaupun William jarang berjumpa dengan ayahanda saudaranya atau dengan nendanya sebelum kematian Diana.

 PendidikanPutera William menerima pendidikannya dalam sistem sekolah awam Inggeris. Beliau telah menghadiri sekolah tajaka kelolaan Mrs Jane Mynors dan di Wetherby School di barat London, sebelum menghadiri Ludgrove School, sebuah sekolah persediaan. Selepas lulus peperiksaan kemasukan, beliau memasuki Kolej Eton di Berkshire. Di sana beliau mempelajari subjek geografi, biologi dan sejarah seni di peringkat A-level.

Seperti ramai remaja Britain yang lain, William telah mengambil satu tahun untuk bercuti sebelum menghabiskan pelajarannya di Kolej Eton. Pada masa ini, beliau telah mengambil bahagian dalam sebuah latihan Tentera British di Belize. Beliau juga telah mengahbiskan waktu-waktu terakhir cutinya dengan berkhidmat sebagai seorang sukarelawan di selatan Chile dengan persatuan Raleigh Antarabangsa.

Selepas bercuti selama setahun, William melanjutkan pelajarannya di Universiti St. Andrews di Fife, Scotland bermula tahun 2001 hingga lulus pada tahun 2005. Beliau memulakan pengajiannya dalam Sejarah Seni, tetapi bertukar kepada kepada Geografi. William memperolehi Sarjana Sastera Scotland dengan kelas dua atas, sebuah kejayaan tertinggi yang dikecapi oleh seperti orang Scotland ijazah dengan atas kedua penghormatan kelas, pencapaian akademik tertinggi oleh seorang yang akan mewarisi takhta Britain pada masa hadapan. Di St. Andrews, Williams menggunakan nama, William Wales.
Pada Januari 2006, Putera William telah memulakan latihan sebagai seorang kadet di Akademi Tentera Diraja Sandhurst untuk melatih menjadi seorang Pegawai Tentera. William rince William bermula kadetnya kursus di Royale Akademi Tentera Sandhurst untuk melatih macam sesuatu Tentera Pegawai. William kini mengikut serta adiknya yang telah berada di akademi tersebut sejak Mei 2005.

Tugas diraja dan kerjayaPada Julai 2005, William telah menjalankan tugas rasminya yang pertama dengan mewakili Elizabeth II sebagai Ratu New Zealand, di upacara peringatan Perang Dunia II di New Zealand. Di September pada tahun yang sama, diumumkan bahawa William akan menjadi presiden Persatuan Bolasepak England dari Mei 2006 dan penaung kepada badan kebajikan kebajikan Centrepoint [1] yang bekerja untuk orang yang tidak mempunyai tempat tinggal. Centrepoint adalah organisasi pertama di mana William adalah penaung. Semasa naungan ibunya, William akan kadangkala mengikuti ibunya dalam lawatannya.

Pada Oktober 2005, William telah bekerja dalam bidang pengurusan tanah di Chatsworth House, sebuah estet Peak District milik Duke Devonshire. Tugas kedua William adalah dengan HSBC di London.

Sebagai anggota keluarga diraja sebelumnya, William telah memilih untuk berkhidmat dalam Angkatan Bersenjata Britain. Selepas menjalani latihan pegawai di Sandhurst, beliau ingin berkhidmat sebagai seorang tentera sepenuh masa dan ingin berkhidmat di medan pertempuran. Namun, disebabkan kedudukannya sebagai pewaris takhta, dan keengganan kerajaan Britain masa lampau untuk membenarkan seorang pewaris untuk membuat demikian, masih belum pasti jika William akan dibenarkan untuk melakukan apa yang diingininya.

Masa depanSebagai anak sulung Putera Wales, beliau dijangkakan akan menaiki takhta United Kingdom dan negara-negara Kerajaan Komanwel yang lain. Jikalau William memutuskan untuk menggunakan nama pertamanya sebagai nama dirajanya, beliau akan dikenali sebagai Raja William V. Namun terdapat kemungkinan bahawa William akan menggunakan nama yang lain seperti yang dilakukan oleh Putera Albert Edward pada 1901 dan Putera Albert pada 1936. Seperti ibunya, William dikatakan tidak begitu menyukai protokol-protokol diraja yang berlebihan dan inginkan kebebasan lebih besar untuk dirinya.

                        

                        with putera hanryNo comments:

Post a Comment

Terima Kasih kerana sudi komen =)