Sunday, February 20, 2011

tips untuk potong kain

assalamualaikumm....


hari ni saya nak kongsi tips sikit macam mana nak potong kain yang lembut/licin & etc...
as tailor kena banyak besabar juga la bila potong kain yang lebut/licin cthnya kain chiffon...
tapi customer kena faham la bila tailor minta bayar extra lebih sikit sebab susah nak potong & ambk masa sikit...
kalau tersilap potong siapa yang kena tanggung kalau bukan tailor betul tak????

ok ikut step ni k..

1) bentang kain macam biasa...tak kira la atas meja panjang @ atas lantai...
2) lepas dah catit ukuran pada buku jahitan..ukur pula pada kian cth ukuran bahu...
3) bila dah tanda, potong sikit kain yang telah ditanda tadi...
4) bila dah potong, anda akan nampak benang-benang pada kain yang dipotong tadi...
5) kemudian..tarik benag tersebut sampai nampak kedutan pada bahagian kain tersebut...(tarik perlahan2)
6) bila sudah tarik, potong kain ikut ukuran benang yang kedut tadi...
7) ulang sampai kain habis di potong...
8) senang kan??? :)..

Selamat mencuba....!!!! kalau ada masa, saya sertakan gambar k...:)

2 comments:

  1. salam sis, boleh sertakan gambar tak? saya memang ada masalah bab potong kain licin ni.. mohon bantuan, terima kasih.

    ReplyDelete
  2. wsalam..insya'Allah..nanti saya sertakan..:)

    ReplyDelete

Terima Kasih kerana sudi komen =)